Liten hund møter stor hund

Posted on by

images-5

Dette med å løfte en liten hund opp, så fort man ser en større hund synes jeg man må ta etter behov. Selv har jeg en pomeranian på snart 5 år. Jeg fikk beskjed av min oppdretter om nettopp dette: «Ikke la hunden komme borti store hunder, da må du løfte han opp. Disse små tåler ikke å leke med store hunder»  (Pga. fysikk bla bla). Jeg er enig med oppdretter om at fysikken skal tas hensyn til, men er det da dermed sagt at man alltid skal skjerme hunden for all omgang med større hunder?? Jeg er ikke så sikker.

IMG_2328

Jeg har ikke klart å oppfylle oppdretters krav til dette. Min pom er sikker på seg selv. Han leker med alle hunder han selv er komfortabel med. Dette mer basert på hunders lekeevner/måter å leke på. Blir det for voldsomt, vet han hvordan han forteller det til både meg og hundene han mener er for mye. Da tar jeg som eier ansvaret, da trenger han ikke stå til ansvar for seg selv lenger, når han allerede har gitt beskjed om at det er for mye å takle. Jeg løser det med å kalle hunden inn, eller hente den og ber om dekk. Da roer han seg veldig fort ned og velger selv å gå på igjen. Etter situasjonen ser jeg an om kobbel skal på og avslutte helt, eller ikke. Hvis man løfter opp små hunder, hemmer man språket og kommunikasjonen.

Dermed har de svekkede sosiale ferdigheter, også når de møter små hunder på sin egen størrelse! Derfor får man såkalte «gneldrebikkjer» fordi de er lært hjelpeløse og er førevar for å prøve å skape avstand. Dette synes jeg som adferdskonsulent er veldig viktige saker! Legger til at eiere med større hunder også bør ta ansvar og hensyn når store hunder ber om avstand på sin måte.

Dog-barking-B9EY14--lc081312small-dog-big-dog

Lek med mye labber og hopp er urovekkende med hensyn til skader. Her er jeg som sagt enig med oppdretter. Men igjen: aldri la «hysteri» gå foran å skape et naturlig adferdsmønster hos alle typer hunder. Stor som liten. Sosialiseringsfasen er viktig i valpetiden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAimages-6EXC PRINT BEFORE WEB / Nero the Mastiff and Digby the Chihuahua have become the best of friends dispite the size difference. Digby who was dumped between two rubbish bins was taken in by RSPCA and became best of friends with Nero the 9 stone Mastiff.