På den andre siden

Posted on by

Har du mistet en god venn? Først kommer min historie, så får du noen tips: Hva bør man gjøre med hensyn til barn, når en sann venn i familien går bort? Hva bør man unngå?

alldogsgotoheaven2
Bildet av: Jim Warren – jimwarren.com

Her kommer historien om min aller første hund, som alltid vil bo i mine tanker, hjerte og sjel.

sando sky
Sando, tibetansk spaniel, ble bare 7 år

 

Sando var en modig, morsom, søt, men sta liten kar. Han kom inn i livet mitt som familiehund. Han ble en del av 6 årsdagen min. Det var den beste dagen i mitt 5 års-lange liv.

Sando elsket å løpe i skogen og «klatre» i fjellet. Vi løp om kapp sommer, som vinter. Vi lekte «sisten» og «gjemsel». Løpe å apportere små kosebamser for å filleriste dem, ble en favoritt for Sando.

Plutselig ble den fine historien trist. Nå er jeg 28 år og det er ca. 17 år siden. Jeg har tenkt på å formidle denne historien  i mange år. Nå er det på tide.

Sando hadde både gode og dårlige dager den siste tiden i livet sitt. En dag fant jeg han liggende oppå stolen, som sto inntil bordet, slik at han lå under bordet. Sando så trist ut, det så ut som han ventet på å forlate rommet mens han lå der. Mange dyr velger å gjemme seg når de skal dø, jeg lurte på om det var det han prøvde på? Jeg husker at jeg trakk ut stolen, han våknet og beveget seg veldig sakte for å se på meg med «tomhet». Jeg fikk han opp på bordet og satte meg på stolen han akkurat hadde ligget på. Stemningen var veldig spesiell, det var bare jeg og Sando. Vi så på hverandre, jeg klemte han inntil meg. Hvisket sørgmodig at jeg ikke ville miste han og at han alltid vil leve inni meg. Mer husker jeg ikke. Vi kan ha sittet sånn lenge.

Noen få dager etterpå, fant mine foreldre ut at hunden «skulle få slippe». Da var jeg bare 12 år. Jeg kom hjem fra skolen og gjorde som jeg alltid hadde gjort: Løp inn med skolesekken og fant Sando for å gå tur i nabolaget. Ikke denne gangen. Jeg ropte og lette i alle rom, helt til jeg måtte spørre om hvor han var. Da fikk jeg vite det: Om natten hadde Sando «fått slippe». Det er godt å vite at han har det bra i himmelen. R.I.P. SANDO.

Det er ikke så lett å vite hvordan man skal takle dette. Verken for en 12åring, eller foreldre. Jeg skulle ønske jeg fikk sagt farvel som i farvel før dyrlege-besøket. Jeg var heldig, som hadde en hund som «viste meg» hva som var i ferd med å skje. Ellers hadde jeg ikke fått sagt «hade». Jeg vet at mine foreldre gjorde det om natten, uten å si noe. For å skåne, men det er ikke alltid det er det beste for alle.

b0c17d77d2bd02714e35f1fdf52d246f

Her kommer noen tips og råd til barnefamilier med hund:

  • Forbered hele familien på hva som snart skal skje, eller kan skje. (Da unngår man ubehagelige overraskelser)
  • Snakk sammen om hva som har skjedd. (Sette ord på følelser hjelper ofte).
  • Gi barna et valg: bli med på prosessen, eller ikke (individuelt, hva som er naturlig, respekter alle valg)
  • Sørg sammen, eller alene. (Respekter alles valg)
  • Se på bilder sammen, eller alene. (Respekter alle valg)
  • lag små dikt, sanger eller historier om hunden. (Som man kan se tilbake på, eller som en del av sorgprosessen).
  • Gå på tur, som om hunden var med. (Lagre minnene som kommer mens du går, kan være lettere å «sortere» følelsene).

VIKTIG: Ikke skaff ny hund før sorgprosessen er over! (Da unngår du impulskjøp, hvor en ny valp kommer inn i en trist familie). Hunder bør ikke være «trøstemiddel» for noen.

Fakta om Tibetansk Spaniel:

181318_10151898667125212_122684068_n
Bildet er hentet fra Heidi Halvorsen.
Rasen kommer fra Tibet og skulle vokte klostrene for munkene. De liker å ha oversikt, gjerne ved døren ute, eller ved vinduet inne.

Tibetansk Spaniel kan bli 19-20 år gamle. Derfor veldig trist med Sando, som måtte «få slippe» etter bare 7.

Denne rasen kan være litt sta, sær, eller egen. Har sterk vilje til å gjøre som den selv ønsker. Hunden er likevel veldig snill og lojal mot sine kjære.

Får disse hundene nok tålmodighet, trygge grenser og trening, kan de bli riktig så flinke.

Jeg kan varmt anbefale Tibetansk Spaniel til barnefamilier, men ikke barn under 6 år.